Elektrische deelauto

Het delen van een elektrische auto is niet alleen goed voor het milieu, er zijn veel meer voordelen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. 
Het delen van zo'n e-auto kan op veel manieren. Voor elke manier zijn er bedrijven die je daarbij kunnen helpen. We hebben ze voor je in een overzicht gezet.
emovia ondersteunt burgercoöperaties, gemeenten en bedrijven bij het delen van e-auto's. Hierover geven we informatie. Daarnaast zijn we bezig om een deelauto-servicecentrum op te richten.
In opdracht van de provincie Gelderland ontwikkelde emovia samen met CoöperatieAuto onlangs een subsidie-instrument van maar liefst 5 miljoen euro voor 1000 nieuwe elektrische deelauto's in Gelderland. Meer informatie hierover vind je onder provinciale subsidie e-deelauto's.

VoorDelen

"... delen voelt goed!"

Delen is goedkoop, duurzaam én heel sociaal.

GOEDKOOP

  1. Je betaalt alleen als je een auto gebruikt. Geen vaste maandelijkse kosten meer zoals wegenbelasting, verzekering, afschrijving (sparen voor een nieuwe auto) en onderhoud.
  2. Je kunt telkens het automerk/-model kiezen dat bij je rit past. Zo hoef je niet in een duurdere auto te rijden als dat niet nodig is. Kies bijvoorbeeld een SmartforTwo als je alleen maar op en neer naar bijvoorbeeld een ziekenhuis in de buurt gaat. Kies een Renault Zoe als je met het complete gezin iets verder weg op bezoek gaat.
  3. Je gebruikt de auto efficiënter. Omdat je niet meer gedachteloos en vanzelfsprekend in de auto gaat zitten, zul je meer bezoeken in één rit gaan combineren.

DUURZAAM

Er zijn in totaal minder auto's nodig zodra we gaan delen. Dit heeft twee voordelen:

  1. De milieu-belastende autoproductie neemt af. Minder vervuiling tijdens de productie, minder verbruik van grondstoffen, minder afval: drie voordelen voor het milieu.
  2. Parkeerplaatsen staan niet langer overvol met stilstaande auto's. Hierdoor komt er meer ruimte bij huis, in de straat, in stadscentra, op bedrijventerreinen.
  3. Niet is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jou. Je pakt sneller de fiets nu je niet meer automatisch in je eigen auto kunt wegrijden. Dat is gezond voor lijf en leden.

SOCIAAL

  1. De cohesie in jouw buurt/jouw deelgroep neemt toe. Je leert nieuwe mensen kennen.
  2. Delen maakt autorijden voor iedereen (financieel) bereikbaar.

Beren op de weg

Het vergroten van het aantal elektrische deelauto’s is ondanks die lange lijst van voordelen nog wel moeilijk. Niet alleen vormen de hoge opstartkosten en de onrendabele top een belemmering, maar ook de burgers zelf. Van hen wordt een grote ommezwaai verwacht. Huishoudens moeten immers eerst de stap naar een elektrische auto maken en dán nog de stap van bezit naar delen.