Formule E, spanning en sensatie!

Datum: 
07/10/2019

Op 22 november start het 6e seizoen van de Formule E in Al-Diriyah (een buitenwijk van de Saoedi Arabische stad Riyad). emovia hoopt je (online) zult gaan kijken. Dit seizoen rijden er 12 teams van elk 2 coureurs en 2 auto’s, met daaronder bekende merken zoals Audi, Jaguar, Porsche en Nissan. De races worden gereden op speciaal aangelegde circuits in de staten van diverse grote steden over de hele wereld. De circuits zijn 2,5 tot 3 km lang.

'Onze eigen' Nyck de Vries (rechts) rijdt voor Mercedes-Benz EQ, samen met de Belg Stoffel VanDoorne

De auto’s

De auto’s hebben een maximumsnelheid van 285 km/uur en een acceleratie van 2,8 seconden.
Ze hebben allemaal eenzelfde body, banden en accu’s. De motor en andere snufjes die de technici toevoegen, zorgen voor de verschillen in prestatie. Omdat hun taak zo belangrijk is, is er voor het beste technische team een aparte prijs.

De voorbereidingen

De races vinden altijd plaats op zaterdagen of (soms én) zondagen. ’s Morgens vroeg zijn er twee vrije trainingen van 45 en 30 minuten. Daarna vinden de kwalificatieritten plaats voor het bepalen van de startposities. Hiervoor worden de rijders ingedeeld in vier groepen. In elke groep krijgen de coureurs 6 minuten de tijd om de snelste rondetijd neer te zetten. De 6 beste rijders strijden vervolgens tijdens de laatste rit, de Super Pole shoot-out, om de Julius Baer Pole Position. Dan worden de auto’s in 2 uur helemaal opgeladen en start de wedstrijd, die 45 minuten duurt + 1 ronde.

Puntentelling

Nadat de 45 minuten voorbij zijn en de coureur die vooraan rijdt, de finish is gepasseerd, begint de laatste ronde. De eerste 10 auto’s die daarna binnenkomen krijgen respectievelijk de volgende punten: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punten. Degene die in de Julius Baer pole positie start, krijgt 3 punten extra. De coureur met de snelste rondetijd van de race krijgt 1 punt extra.

Attack Mode

In de Attack Mode rijdt de coureur met 25 kW power extra. Om deze Attack Mode te activeren moet de coureur door de speciale activeringszone rijden, die even buiten racelijn ligt. Het gevaar hierbij is dat hij zijn gunstige positie verliest. Slechts 60 minuten voor het begin van de race wordt bekend gemaakt hoeveel Attack Modes er zijn, hoe lang deze duren en het minimaal aantal keer dat de coureur deze moet activeren. Dit betekent dat de teams pas een uur van tevoren hun tactiek kunnen bepalen.

Fanboost

Fans kunnen online op hun favoriete coureur stemmen. Afhankelijk van het aantal stemmen krijgen de coureurs extra race power tot hun beschikking.

Blauwe of magenta halo

Ter bescherming worden de coureurs net boven hun hoofd omgeven door een beugel (halo). Kleurt deze blauw op, dan betekent dit dat de coureur in Attack Mode rijdt. Kleurt de halo magenta (paarsachtig rood) op, dan gebruikt hij zijn Fanboost.

Meer info op de officiële site https://www.fiaformulae.com/